På Liseberg
- 1925 och 1930: Styrelseordförande Liseberg AB
- 1926-1929, 1931-1942: Verkställande direktör Liseberg AB
Biografi
Herman Lindholm (1875-1955) var en framträdande gestalt inom Göteborgs arbetsrörelse och en nyckelfigur i utvecklingen av svensk socialdemokrati och fackföreningsrörelse. Född i Malmö till en byggnadsgesäll valde även Herman hantverkarens bana och blev möbelsnickare. Hans engagemang för arbetarrörelsen förde honom till Göteborg 1899, där han blev kvar till sin död.
Herman Lindholm var inte bara aktiv inom arbetarrörelsen utan bidrog även betydligt till Göteborgs utveckling, inte minst genom sitt mångåriga arbete som ledare för Liseberg. Det var Herman som tog initiativ till byggandet av nöjesparken när planerna för Jubileumsutställningen 1923 tog form. Som en central figur i Göteborgs stadsfullmäktige och som direktör för Liseberg visade han prov på sin förmåga att omsätta visioner till verklighet.
Lindholm tjänade även som kassör i Arbetarföreningen från 1908 till 1950 och var aktiv inom den kommunala förvaltningen, där han bland annat bidrog till utvecklingen av koloniträdgårdsverksamheten och bostadspolitiken i Göteborg. Hans arbete inom stadsfullmäktige, drätselkammaren och andra kommunala nämnder hade ett långvarigt inflytande på stadens utveckling.
Listan på nyttigheter som Herman Lindholm lyckades förverkliga för göteborgarna är lång. Här är några exempel:
- Krokäng
- Vinterpaviljongen
- Liseberg, Cabarethallen, Lisebergsbadet, Rondo, Veckans Revy.
- Torslanda flygplats.
- Göteborgs koloniträdgårdar
- Göteborgs pensionärshem
- Utbyggnad av hamnen
- Lekplatser
- Inrättande av yrkesutbildning för ungdom
- Åtgärder i arbetslöshetsfrågan
Minnen
"Ett roligt minne från 40-talets Liseberg var när vi stod på en fyra meter hög ställning och målade den blå ljusgångens valvbågar med en ultramarinblå linoljefärg. Elektrikern höll samtidigt på att montera lamphållare, men gick ner från ställningen för elchefen ropade. När han kommit ner drog han med sig borrmaskinen och sladden, som låg på plankan, som i sin tur drog med sig en femliters burk med den blå färgen, som tippade rakt över huvudet på elchefen Svensson. Herman Lindholm, Lisebergsdirektören som var känd för sin stora volym, stod en liten bit därifrån och såg eländet. Han brast i skratt, som inte gick att stoppa, utan fick föras till Sahlgrenska Sjukhuset, då man befarade en hjärtinfarkt. Svensson var blå i flera veckor."
Rolf Hansen, chef för målarna på Liseberg under 1940-talet.