1923
Foto: Anders Karnell, Göteborgs stadsmuseum.
Tro det eller ej. Öppningen i väggen var den ursprungliga entrén till Liseberg. 1923 var nöjesfältet på Liseberg en del av Jubileumsutställningen i Göteborg, vars entré låg vid Götaplatsen. Ville man roa sig på nöjesfältet fick man snällt promenera in bakom Konstmuseet, vika av åt öster i höjd med Näckrosdammen, passera en viadukt vid Korsvägen och traska vidare förbi Exportutställningen (dagens Svenska Mässan). De höga väggarna byggdes för att avskilja Jubileumsutställningen från staden.
1924 var Jubileumsutställningen ett minne blott. Nöjesfältet döptes till Liseberg och en ny entré såg dagens ljus. En tillfällig anordning, hette det då, som utgjordes av gallret och vändkorsen som fanns vid Götaplatsen under utställningen. Från början var tanken att bygga upp de gamla grindstugorna som fanns på Liseberg innan det blev nöjesfält. Planen förverkligades aldrig, i stället kom entrén att se ut så här till 1928. Arkitekt var LIsebergs chefsarkitekt Arvid Bjerke. 1925 var gallret grönt. Kanske hade de samma färg tills entrén byggdes om på nytt.
1929-1939
1929 var det premiär för Lisebergs nya ståtliga entré. Den med ett torn. Den moderna byggnaden gav möjlighet till så kallad dubbelkontroll, dels genom biljettförsäljning, dels genom spärrar med räkneverk. Utanför entrén hände det också saker; Örgrytevägen breddades, Liseberg fick en spårvagnshållplats och på andra sidan vägen byggdes en parkeringsplats.
Tornet på entrébyggnadens tak var cirka 20 meter högt. Eller som en tidning uttryckte det: "Tornet blir så högt att man vid ett försök att se på dess topp måste intaga den ställning som den perfekte snapsslukaren har då han begår akten."
1940-1979
Elva år senare var det dags igen. Den nya entrén hade fler vändkors än tidigare och även ett vaktkontor. Men framför allt hade den två torn! Entrén ritades av arkitekten Axel Jonson. Den vackra färgbilden togs 1950, året då Televisionen presenterades som "morgondagens sensation" i Konserthallen och på Rotundan.
1980-2011
Foto: Stefan Karlberg.
Direkt efter att Liseberg stängde på hösten 1979 inleddes rivningen av Pop In och bygget av ersättaren Lisebergshallen. I samband med det revs även entrén, som var svårt skadad av marksättningar. En helt ny entrébyggnad, med samma utseende som den tidigare, var på plats till premiären 1980. Arkitekt var Bengt Lidström. I samband med bygget installerades ett elektroniskt entré- och registreringssystem i entrén.
2012-
De klassiska rosa tornen renoverades och antalet entrékassor mer än fördubblades när entrén byggdes om 2012. Wingårdh Arkitektkontor AB låg bakom den nya designen.
– Ombyggnaden av huvudentrén är vår största investering 2012 – och också den mest utmanande. Vi ser fram emot att kunna ge våra gäster en bättre entréupplevelse, både vad gäller utseende och service, när vi öppnar den 28 april, sa Lisebergs vd Andreas Andersen.
Dessutom ...
... byggdes entrén om inför Lisebergs 40-årsjubileum 1963. Utseendet ändrades inte nämnvärt men i anslutning till entrén byggdes den nya danssalongen Jazzen med tillhörande servering, garderob, toaletter, telefonkiosker, polisstation samt informations- och biljettcentral. Det sistnämnda uppskattades både av göteborgare och turister.