Om restauranten
På Tyrolen är det österrikiskt som gäller. Tyrolerhattar pryder både gäster och personal, som är klädda i lederhosen och dirndl-klänningar. Miljön är festlig och uppsluppen, med levande musik, joddel och allsång.
Såväl inredning som meny är genuint tyrolska. Här serveras klassiska rätter som kalte platte, gulasch, wurst och wienerschnitzel, tillsammans med ett stort utbud av österrikisk och tysk öl. På Tyrolen finns även Lisebergs somriga öl-oas – en Biergarten – på restaurangens uteservering.
Historia
Namnet Tyrolen debuterade på våren 1971, men byggnaden som restaurangen är belägen i har en betydligt längre historia än så. 1934-1948 gick den under namnet Tyrolerhallen och 1949-1970 kallades den för Ekebackan. Kärt barn har alltid haft många namn på Liseberg.
Allt började med en brand i Karusellrestauranten, serveringen som öppnade som Hasselblads redan under Jubileumsutställningen 1923. Det var den 8 juli 1934 som ordningsmannen upptäckte lågorna som slog upp från Karusellrestaurantens norra hörn. Bergbanan, som låg mitt emot, hotades av lågorna men brandmännen lyckades begränsa branden till restaurangen.
Med Karusellrestauranten i ruiner behövde Liseberg en ny restaurang. Tro det eller ej, men på blott 33 arbetsdagar var den på plats! Nu med det nya namnet Tyrolerhallen.
Efter åren som Tyrolerhallen och Ekebacken döptes restaurangen slutligen till Tyrolen inför säsongen 1971. Namnbytet skedde i samband med att Liseberg köpte verksamheten av den tidigare ägaren Hotel AB Eggers för 155 000 kronor. Det var för övrigt Axel och Ebba Eggers som drev Karusellrestauranten och Tyrolerhallen, Axel fram till sin död 1942, följt av Ebba fram till hennes bortgång 1947. Axel Eggers är annars mest känd för att han drev Hotel Eggers på Drottningtorget i Göteborg.
Sedan 1971 har Tyrolen varit en självklar del av Liseberg och lockar varje år tusentals och åter tusentals ölsugna och mer eller mindre skönsjungande gäster.
Branden år 1977
Tyrolen uppstod genom en brand och var nära att försvinna på grund av en annan. Den 23 maj 1977, vid fyratiden på morgonen, upptäcktes lågorna som förstörde restaurangens kök och ekonomilokaler.
Lyckligtvis klarade sig den övriga byggnaden, och en månad senare kunde restaurangen öppna igen med ett begränsat sortiment. År 1978 var den i fullt bruk igen.
Utveckling
- Efter en ombyggnation år 1982 hade restaurangen enbart bordsservering.
- Under Fotbolls-VM 1990 bytte Tyrolen skepnad och utbud. Rött, vitt och grönt – de italienska färgerna – dominerade. Menyn var italiensk och orkestern spelade italienska låtar för att höja stämningen framför tv-apparaterna.
- År 1995 fick restaurangen den idag så populära uteserveringen.
- År 1998 genomgick Tyrolen en totalrenovering, som bland annat resulterade i en bar.
- Den kontinentala atmosfären blev ännu mer påtaglig år 2016, då restaurangen fick en Biergarten med plats för 400 gäster.
- År 2017 förstärktes Tyrolerkänslan genom att väggarna fylldes med föremål inspirerade av restauranger i Tyskland och Österrike.
- Under Jul på Liseberg år 2024 är After Ski en av säsongens nyheter. Tyrolens Biergarten förvandlas till en stor afterski med skidutrustning och vinterdekorationer, grillning på uteserveringen och DJ på fredagar och lördagar.
Bilder
Foto: Carl Alfred Träff.
Tyrolerhallen, som restaurangen hette från början, då byggnaden var ny år 1934.
Foto: Privat, Christinas Pilquist.
Den legendariska gitarristen Jimi Hendrix åt och drack på Tyrolen mellan två konserter den 12 september 1967. I mitten sitter Noel Redding, basist i Hendrix band, och till vänster Christina Pilquist som var vän med Redding.
Foto: Stefan Karlberg.
Tyrolermusiken har gått varm i alla år ...
Foto: Stefan Karlberg.
... och otaliga femkampssällskap har firat vinster, eller sörjt nederlag, med kall öl och något gott att äta.