Om attraktionen

Foto: Stefan Karlberg
Flumeride, skrivs ibland Flume-Ride eller FlumeRide, är en av Lisebergshistoriens mest klassiska attraktioner. Det är en vattenbana med 28 stockar som surfar fram i en ränna som leder från Södra området, upp i övre parken och sedan ner till utgångsläget igen. Banan är 610 meter lång och innehåller två vattenfall.
Bakgrund

I november 1971 föreslog dåvarande vd:n Olof Calderon att Liseberg borde undersöka möjligheten att köpa en så kallad timmerstockbana till nöjesparkens 50-årsjubileum 1973. Han ansåg att banan i huvudsak borde placeras i Övre parken och på ett naturligt sätt anpassas till terrängen.
En företag som tillverkare timmerstockbanor var amerikanska Arrow Development Company. De erbjöd sig att skicka över två representanter för att bedöma möjligheterna att bygga attraktionen på Liseberg. Vid tidpunkten uppskattades kostnaden för projektet till 3-5 miljoner kronor.
Amerikanerna gjorde sitt besök och i februari 1972 hade Lisebergs ledning, med hjälp av arkitekten Simon Henningsen, utarbetat ett förslag på hur attraktionen skulle kunna se ut. Ett förslag som Arrow ställde sig positiva till.
Under projektets gång stod det klart att Liseberg behövde förnya sina attraktioner. En femårsplan skapades och i den framgick vilka attraktioner som borde köpas respektive tas bort. Projektet växte snart till en jättesatsning inför det stundande jubileet.
För att göra plats åt Flumeride, och den andra attraktionsnyheten Barnbåtarna, skulle Pariserhjulet flyttas till Racerbanans plats i Övre parken. Dessutom skulle omfattande miljöförbättringar genomföras. Besparingar skulle göras genom att riva Racerbanan och Stjärnscenen, stänga Båtbanan och sälja vissa attraktioner.
Kostnaden för Flumerideprojektet hade nu stigit till drygt 7 miljoner kronor och skulle med tiden bli ännu dyrare. Orsaken till de ökade kostnaderna var till stor del det kostnadskrävande byggarbetet i den svåra terrängen samt ledningens höga krav på driftssäkerhet. Exempelvis ändrades stationsbyggnaden för att få större kapacitet och ökad säkerhet vid av- och påstigning.
I juni 1972 sjukskrevs Olof Calderon en längre tid. Arbetsuppgifterna övertogs av ekonomidirektör Boris Ljungman. Ljungman var redan projektledare och därmed väl insatt. Han hade tidigare varit över i USA och förhandlat med Arrow och det var även han som skulle komma att slutföra affären.
Men innan dess återstod det mödosamma arbetet med att riva attraktioner, spränga i berget och att bygga en av Lisebergs största åkattraktioner någonsin. Och klockan tickade. I slutet av februari 1973 flaggade Ljungman för att Flumeride kanske inte hinner bli klar till premiären. Leveransen av pumpar från Finland var försenad. Tidspressen var så stor att förändringar i Lisebergshäftet diskuterades.
Men pumparna anlände och tidplanen höll. Den 25 april 1973 öppnade Liseberg och så gjorde även Flumeride. Totalt kostade attraktionen 8 miljoner kronor. Väl investerade pengar skulle det visa sig.
Vad ska attraktionen heta?
I slutet av 1972 väcktes frågan om vad attraktionen skulle heta. Originalnamnet var Flume Ride, men skulle det fungera i Sverige? "Ja det gör det", svarade en tillfrågad reklambyrå, och så var den saken ur världen! I många år skrevs namnet Flume-Ride men nöps senare, på klassiskt Lisebergsmanér, ihop till FlumeRide.
Kuriosa
Premiäråret 1973 kostade lösa biljetter fyra kronor för vuxna och två kronor för barn.
Från början fanns tre platser varifrån personal kontrollerade banan: en liten kur i toppen av andra liften och en ovanför de två avslutande stupen.
Kontrolltornet med tv-bevakning (i toppen av första liften) byggdes till säsongen 1977.
Varje minut forsar 90 000 liter vatten fram i Flumeride. Det blir 5,4 miljoner liter i timmen!
Mottagande

Flumeride fick både ris och ros i samband med premiären 1973. GT:s recensent var direkt negativ:
"En besvikelse – på annat sätt kan man inte karaktärisera Lisebergs stora begivenhet [...]. Visst kan en dylik forsfärd vara kul – men då får den bjuda på mer hisnande sensationer" gick det att läsa i tidningen den 25 april 1973.
När samma tidning frågade runt bland premiäråkarna så varierade svaren:
"Inget fel på Flume Riden. Sämre grejer har man väl åkt."
"Toppen, men man blev ju så blöt."
"Det var dyrt och inte särskilt roligt."
"Roligt en gång, sedan bara tråkigt."
"Fantastiskt! Roligt med något nytt på nöjesfältet. Riden är snabb och bra."
"Ganska bra. Men lite brantare kunde det varit på sina ställen."
"Det kunde varit bättre. Jag trodde att det skulle vara roligare och lite annorlunda."
"Jag är inte imponerad. Och så stänkte det vatten hela tiden. Det blir kallt efter ett tag så här i kvällskylan."
"Det var jätteroligt! Kommer att åka så fort jag kan."
"Det var dåligt med stup. Lite mer spänning kunde det nog vara."
Olyckor och tillbud
25 september 1977
På Lisebergs avslutningsdag 1977 förvandlades Flumeride till Skumride. Det var nollning på Chalmers och några studenter fick för sig att hälla schampo och tvättmedel i vattnet. Medvetet, eller omedvetet, blev doseringen på tok för stor vilket resulterade i att banan skummade över.
Fyra stockar tog in vatten och passagerarna översköljdes av såväl skum som vatten. Båtar fastnade och säkerhetssystemet sattes ur funktion.
– Rena turen att ingen blev skadad, sa polisen.
Liseberg polisanmälde händelsen men efter samtal med Chalmers och de ansvariga studenterna drogs anmälan tillbaka.
– Det skrevs in att den som gör något liknande på stan kommer att få lämna Chalmers. Studenterna var enormt ångerfulla, sa Boo Kinntorph, vd på Liseberg 1973-1993, i en intervju med Lisepedia 2016.
Däremot blev Chalmers studentkår ersättningsskyldig. Lisebergs kostnader för skadegörelsen beräknades till 29 000 kronor men ledningen nöjde sig med 10 000 kronor i ersättning.
8 oktober 2006
En kvinna skadades allvarligt sedan hon i panik klamrat sig fast i ett räcke vid toppen av sista nedförsbacken. Stocken som kvinnan färdades i åkte ner medan hon själv blev hängande, tills hon tappade taget. Efter att ha fallit ner för backen blev hon därefter påkörd av de två efterföljande båtarna. Mirakulöst nog överlevde kvinnan och blev så småningom helt återställd.
Flumeride ett svartbygge?
I samband med bygget av Flumeride växte en kommunal skandal fram. Boende på Södra Vägen kritiserade Liseberg för utebliven information inför det omfattande byggnadsarbetet. Inte nog med det, de anklagade även nöjesparken för svartbygge. Bygglov saknades och dessutom hade en del av banan byggts på ett område som enligt gällande stadsplan var punktprickat. Ett sådant område får överhuvudtaget inte bebyggas. Frågan blev än mer känslig eftersom ordföranden i Göteborgs byggnadsnämnd, Uno Alsvik, även var styrelseordförande i Liseberg AB.
På förslag från stadsarkitekten gav Göteborgs byggnadsnämnd provisoriskt byggnadslov i efterhand. Liseberg gick med på att lägga en del av banan i tunnel redan under sommaren 1973, om attraktionen skulle visa sig vara störande. Byggnadsnämnden menade att man först efter en genomförd säsong kunde avgöra om banan medförde de sanitära olägenheter som grannarna på Södra Vägen befarade.
Hösten 1974 fick Liseberg sitt bygglov. Någon tunnel behövde aldrig byggas.
Inget vattenstänk!

Foto: Stefan Karlberg
Idag är det svårt att tänka sig, men efter premiärsäsongen ville Liseberg ledning förhindra vattenstänk i Flumeride. I ett brev till Arrow Development, företaget som levererade attraktionen, beskrev Lisebergs vd Boo Kinntorph problemet:
"Åkfrekvensen på Flume Riden har i stort sett motsvarat våra förväntningar. Vi har dock under säsongens gång sett och hört att viss (något äldre och kanske också välklädd) publik undviker en Flume-Ride tur på grund av risken för vattenstänk på kläder och i hår (gäller främst damer). Detta är ett stort problem som kommer att bli ännu större i framtiden om vi ej så gott som hundraprocentigt eliminerar vattenstänk på de åkande.”
Lisebergs förhoppning var att Arrow skulle lösa problemet, exempelvis genom nya båtar, så att man inför säsongen 1974 kunde informera gästerna att Flumeride nu var helt stänkfri.
Så blev det aldrig. Som tur är.
Fakta
Typ av attraktion: Vattenbana
Tillverkare: Arrow Development Company (senare Arrow Dynamics), USA
Tillverkarens beteckning: Flume Ride
Tillverkningsår: 1973
Antal åkande: Max 140 pers
Kapacitet: 28 stockar à 4-5 pers/stock
Pumpkapacitet: 90 000 liter/minut
Banans längd: 610 m
Fallhöjd första stupet: 9 m
Fallhöjd andra stupet: 14 m
Vattenmängd: 1 200 000 liter