Nyheter
Sten-Åke Cederhök tar över Veckans Revy
När ledaren för Veckans Revy, Nisse Jonsson, avled inför säsongsstarten 1957 tog hustrun Gullan över verksamheten resten av sommaren. Gullan tackar sedan nej till en fortsättning, vilket även Lisebergsledningens förstaval som ersättare, Lasse Dahlquist, gör. Erbjudandet går då till Sten-Åke Cederhök som sedan många år tillbaka är ett känt revynamn i Göteborg. Cederhök tackar ja och under hans ledning får Veckans Revy ny vind i seglen. Med åren blir Cederhök både stor stjärna i TV och en av Lisebergshistoriens största profiler genom tiderna.
Rotundan blir Rondo – Ugglerummet öppnar
Efter ombyggnaden av Rotundan 1956 duger inte namnet längre, och absolut inte den göteborgska förkortningen Rota. Lisebergs styrelse fastnar för det mycket 50-talistiska Rondo. På Rondo kan 1 100 besökare serveras kaffe eller te, grillade rätter och lättare viner.
Ugglerummet en trappa upp blir snart skolungdomens favorittillhåll. Där kan de se på TV medan de avnjuter en glassdrink i behagligt skymningsljus. De kan även delta i speciella jazztävlingar mellan skolor som leds av Ny Tids jazzskribent Ingemar Glanzelius.
Stor reklamsatsning
Under flera års tid har Liseberg haft en negativ utveckling i antalet gäster. För att bryta trenden satsar man hårt på att locka till sig turister. Färgglada affischer skickas över hela landet och till våra grannländer. Från den 15 juni sprids exempelvis affischen "Tuta och kör" över hela Skandinavien. Folk ska få lära sig att VM-staden Göteborg har annat att bjuda än enbart matcherna på Nya Ullevi. Om det beror på reklamen får vara osagt men faktum är att gästsiffran ökar, från 1,66 miljoner 1957 till 1,78 miljoner 1958.
VM i fotboll sänds på Liseberg
I samband med VM i fotboll arrangeras TV-visning i Konserthallen av de matcher som spelas på andra platser än i Göteborg. Mer VM – den 29 maj arrangeras ett särskilt festprogram i samband med invigningen av Nya Ullevi.
Kuriosa
Fortsatt utveckling i södra området
En av årets stora nyheter är att södra området får ett asfalterat torg med affärslänga och en mindre friluftsscen – Estraden. Affärslängan, som tidigare år varit en rak länga bestående av olika stånd har nu förvandlats till ett halvcirkelformat nöjescentrum, dekorerat av konstnären Per Lindecrantz. Alldeles i närheten reser man ett stort regnskydd som pryds med ljusgirlanger från en tolv meter hög mast. Under regnskyddet finns en espressobar och bänkar där gästerna kan koppla av med en fika.
Automatiska spärrar i Huvudentrén
Försöket med automatiska spärrar, så kallade turnstyles, i Södra entrén föll väl ut de två tidigare säsongerna. Inför årets säsong införs dessa även i Huvudentrén. Entréavgiften är 1 krona för vuxna och 50 öre för barn. Kommer man till Liseberg med en femma eller tia i handen så står växlingskioskerna till hands. Automatiseringen innebär kraftiga besparingar eftersom personalstyrkan i entrén minskar från 22 personer till fem.
Bro till Balders Hage äntligen klar!
Det tog några år (området Balders Hage togs över av Liseberg 1943) men vintern 1957-58 är bron över Mölndalsån äntligen på plats. Till en början används bron bara internt, främst för leveranser till och från växthusen i Balders Hage, men i framtiden är målet att använda området öster om ån till attraktioner av olika slag.
Fotbollslandslaget laddar upp på Liseberg
Dagen före VM-semifinalen mot Västtyskland spenderar det svenska fotbollslandslaget kvällen på Liseberg, där man äter middag och besöker Cabarethallen. Autografjägarna är många men de har ingen större framgång. "Det var nog inte av oginhet, som de svenska VM-spelarna viftade bort blockinnehavarna, utan de lydde säkerligen bara order från ledningen. Spelarna behövde all den ro och avkoppling de kunde få inför tisdagens svåra match mot 1954 års världsmästare" skriver Göteborgs-Posten.
Liseberg blir p-plats när Ingo försvarar titeln
Den 21 februari är det boxningsgala i Mässhallen, på andra sidan Örgrytevägen. Många ur publiken som ser den regerande Europamästaren Ingemar Johansson försvara titeln mot walesaren Joe Erskine reser till matchen med bil och parkerar på Liseberg, som tillfälligt används som parkeringsplats.
- Det var en utomordentlig parkeringsplats, framhåller poliskommissarie Sture Stålenheim vid trafikpolisavdelningen i en intervju med Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning. Genom att vi kunde släppa in bilisterna genom en ingång och släppa ut dem genom en annan gick det hela bra i lås och vi är tacksamma om Liseberg även i fortsättningen kan få begagnas på detta sätt.
Framtidsplaner som inte blir verklighet
I maj månad går det att läsa i GT om Lisebergsledningens planer för Huvudentrén, Lisebergsbadet och de båda dansbanorna. Tanken är att göra entrén mer tilltalande, genom att ta bort reklamskjulen och i stället anlägga en vacker park dit gammeldansen på Polketten ska flyttas. Det gör att de gammeldanssugna slipper gå genom hela parken för att dansa. Stora dansbanan, som legat innanför entrén sedan 1923, ska flyttas till Balders Hage, öster om Mölndalsån.
- Då blir det också möjligt för oss att ta "broavgift” som en engångssumma och sedan fri dans. Det sparar personal och så blir det också trevligare för alla de dansande, säger Lisebergs VD Einar Ekström.
Det nedlagda Lisebergsbadet hoppas Ekström kunna förvandla till en vacker park. Bassängen får vara kvar och i den ska en vattenfontän med ljuseffekter placeras, som kan locka besökare till Liseberg.
Av dessa planer blir det aldrig någon flytt av vare sig Polketten eller Stora Dansbanan. Den sistnämnda rivs hösten 1962 och ersätts av danslokalen Jazzen. På Lisebergsbadets plats anläggs så småningom en damm med fontän, men det dröjer många år till dess.
I korthet
- Liseberg firar 35 år.
- Ullevispelet, Lyxspelet, Stjärnspelet, och den automatiska skjutbanan Commando är nya för året.
- Författaren Uno Asplund vinner den tävling som går ut på att skriva den bästa texten till Lisebergsvisan. Melodin till visan är den franska sången Paris Canaille av Leo Ferré.
- Kapellmästaren Erik Johnsson lämnar orkesterdiket Cabarethallen för att enbart arbeta för Sveriges Radio. Han ersätts av Malte Johnson som samtidigt slutar att spela på Stora dansbanan. Där lirar i år i stället Sören Ahrnots orkester.
- Den 10 mars anordnas en utställning där elever i tredje årskurs vid Chalmers Tekniska Högskola visar modeller och ritningar över ett framtida södra område.
- Det ryktas att Edith Piaf är aktuell för Liseberg, elva år sedan det sist begav sig. Ryktet visar sig dock inte stämma.
- Framgången med blomsterutställningen i Konserthallen 1957 gör att den upprepas även i år. 26 april-4 maj visas 10 000-tals blommor upp av utställare från Italien, England, Tyskland, Holland, Danmark och Sverige.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Barnrallyt
- Bergbanan
- Båtbanan
- Flygkarusellen
- Häxkitteln
- Kul på hjul
- Pariserhjulet
- Ponnyridning
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Round up
- Spegelhallen
- Spegellabyrinten
- Spökslottet NY
- Svingoplan
- Virveln
Spel
- 13-spelet
- 15-spelet
- Atomspelet Sista säsongen
- Automathall I
- Automathall II
- Björnskyttet
- Casinospelet
- Commando NY
- Crown & Anchor
- Cuba-Cabano
- Davy Crocketts Jaktstuga
- Dockspelet
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen
- Kanonen
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Lyxspelet NY
- Pilkastningen
- Pyramiden
- Safari
- Skarpskyttet
- Stjärnspelet NY
- Strumpspelet
- Ullevispelet NY och Sista säsongen
Underhållning
Artister – ett urval
- Borra, 16-31 augusti Cabarethallen
- Carli Tornehave, 30 maj Konserthallen och Stora dansbanan
- Catherine Sauvage, 16 juni-15 juli Cabarethallen
- Deep River Boys, 14-31 maj Cabarethallen och 1-15 juni Stora friluftsscenen
- Elof Ahrle, 29 maj Stora friluftsscenen
- Gunn Wållgren, 4 juli-12 augusti Lisebergsteatern
- Gösta Bernhard, Lisebergsteatern och 14 juli Stora friluftsscenen
- Jan Johansson, 29 augusti Konserthallen
- Jussi Björling, 13 augusti Konserthallen och Stora friluftsscenen
- Lasse Dahlquist, 15 juli Stora friluftsscenen, 23 juli Cabarethallen och 17 augusti Konserthallen
- Monica Zetterlund, 30 maj Konserthallen
- Roy Fransen, 1-14 september Stora friluftsscenen
- Siv Ericks, Lisebergsteatern och 14 juli Stora friluftsscenen
- Sixten Ehrling och Sixten Eckerberg, 16 juli-15 augusti Cabarethallen
- Sonya Hedenbratt, 30 maj Konserthallen
- Sten-Åke Cederhök, Veckans revy
- Stan Getz, 29 augusti Konserthallen
- The Monn Keys, 31 augusti Stora friluftsscenen
- Wiener Sängerknaben, 12-14 september Konserthallen
Mat och dryck
Restauranger
- Ekebacken
- Huvudrestauranten
- Rondo
- VARA-restauranten
- Wärdshuset
Caféer
- Bengtas café
- Caféet i södra området
- Caféet Vingen
- Mjölkbaren
Fakta
Öppethållande: 26 april-14 september.
Väder: En ur Lisebergssynpunkt i stort sett fin säsong.
Entréavgift: 1 kr för vuxna (50 öre vardagar före kl. 18). 50 öre för barn.
Antal dagsbesökare (exkl. försålda säsongkort): 1 783 376 (1957: 1 655 702).
Försålda säsongkort: 1 531 (1957: 1 948).
Bästa dag: 14 september, 37 943 gäster.
Sämsta dag: 28 april, 1 682 gäster.