Året på nöjesfältet
Nya Bergbanan presenteras
För att förbättra säkerheten genomgår berg- och dalbanan en totalrenovering. Till sin hjälp tar Liseberg dansken Valdemar Lebech från Tivoli i Köpenhamn, samme man som konstruerade banan inför Lisebergs öppnande 1923. Berg- och dalbanan är nu Europas längsta – 926 meter – snabb, slitstark och framför allt säkrare än tidigare. Den beskrivs som fullkomligt idiotsäker – vagnarna kan helt enkelt inte spåra ur. När Liseberg öppnar den 26 april presenteras attraktionen som Nya Bergbanan.
Olycka i Nya Bergbanan
Trots alla säkerhetsåtgärder går det inte att skydda sig mot den mänskliga faktorn. På Valborgsmässoafton inträffar en allvarlig olycka då en alkoholpåverkad 35-årig göteborgare reser sig upp under färden och trillar ur vagnen. Mannen får en kraftig hjärnskakning och bukskador. Hans tillstånd betecknas som allvarligt men inte livshotande. Olyckan gör att Liseberg inför spritkontroll för de som vill åka Bergbanan.
Bankbud försvinner med 10 000 kronor
På måndagsförmiddagen den 12 maj får den 18-årige kontorspojken i uppdrag att bege sig till banken med 59 000 kronor. Inget märkligt med det - bankärenden är en av hans arbetsuppgifter på Liseberg. Det märkliga är att endast 49 000 kronor sätts in medan pojken och resten av pengarna försvinner.
Polisen söker 18-åringen i hela landet, utan framgång. Han spåras till Stockholm där man misstänker att han gömmer sig hos en flickbekant. I huvudstaden köper pojken en cykel för de stulna pengarna. Polisen misstänker även att han ”lever som turist” i ett tält någonstans. Lisebergs vd Einar Ekström utfäster en belöning på 500 kronor till den som lämnar uppgifter som leder till ett gripande.
Fyra och en halv månad senare, efter 137 dagar på flykt, återvänder 18-åringen till Göteborg och anmäler sig hos polisen. Han har då 27 öre kvar på fickan. I polisförhör framkommer att han stal pengarna av äventyrslust och för att ha roligt så länge de varade. En stor del av tiden spenderade han i fjällen. Vid Riksgränsen, i norska Narvik och i Åre, där han bland annat bjöd nyvunna vänner på en flygtur över Åreskutan. Under äventyrets gång antog han namnet Conny Bratt.
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Eivor Andersson och Hans Hagrydh besöker Lisebergs på premiärdagen. Första åkturen görs i Radiobilarna. Skylten på väggen uppmanar publiken att köra varsamt och att undvika kollisioner.
Kuriosa
Polisen kräver högre lön
I början av juni uppstår en lönekonflikt mellan Liseberg och polisen. Under nöjesfältets snart 30-åriga historia har Liseberg själva ordnat och bekostat bevakningen, dels med egna ordningsvakter och dels med poliser som arbetat på sin fritid. Endast polisbefälet har varit kommenderat till parken.
Nu kräver poliserna högre timlön, något som Lisebergs ledning inte går med på.
- Vi betalar inte ett öre över fyra kronor och femtio öre i timmen, säger Lisebergs vice vd Olof Calderon.
- Vi godkänner inte en timpenning understigande sex kronor, svarar polisens representant.
Tidningarna skriver att Liseberg kan tvingas hålla stängt på lördagarna. Ett Liseberg utan poliser är inte optimalt, särskilt med tanke på att 18 fall av misshandel rapporterats enbart under maj månad.
Lösningen på konflikten blir att polisbevakningen i fortsättningen sker med polismän som kommenderas till Liseberg på tjänstetid. Inget mer arbete på fritiden med andra ord. Första lördagen med de nya villkoren kommenderas 24 konstaplar, en överkonstapel och två tillförordnade överkonstaplar till Liseberg. Inte helt lyckat, menar vissa, eftersom motsvarande mängd poliser måste plockas från andra delar av distriktet.
Konflikten leder även fram till att Liseberg bestämmer sig för att anställa en vaktchef till nästa säsong. Uppdraget går till före detta överkonstapeln Enoch Eliasson som bland annat får i uppgift att utbilda ordningsvakter och sköta förekommande polisärenden. Som kuriosa kan nämnas att Eliasson får 1 000 kronor i månadslön.
Arvid Bjerke dör
Den 20 augusti avlider arkitekten Arvid Bjerke vid 71 års ålder. Som medlem av arkitektkonsortiet "Ares", tillsammans med Sigfrid Ericson, var Bjerke huvudarkitekt för Jubileumsutställningen i Göteborg 1923. Han var chefsarkitekt när Lisebergs nöjesfält skapades och ritade bland annat Tivolirestauranten, Cabarethallen, Lustiga Huset och Konserthallen. Lisebergs planlösning med olika gårdar, spegeldammen med mera är Bjerkes verk. Bjerke ligger även bakom andra kända Göteborgsbyggnader, som Göteborgs Konstmuseum, Amerikahuset och Carlanderska sjukhemmet.
Vive la France!
Den 1-31 juli arrangeras Frankrike kallar, en fransk utställning där 50 firmor representerar skilda områden i Frankrike. Över 50 000 personer besöker utställningen som blir ett av sommarens mest uppmärksammade inslag.
Ett besök av Jussi Björling har blivit tradition på Liseberg. Den 20 juli gästar han parken för 20:e gången och sjunger som alltid inför storpublik. En annan stjärna som uppträder på Liseberg är skådespelerskan Inga Tidblad som medverkar i en av sommarens föreställningar på Lisebergsteatern.
I korthet
- En ny skulptur placeras i parken. Muntergökar heter den och är tillverkad av skulptören David Wretling.
- Kaffebörsen heter det nya lyckohjulet. Med lite tur kan man vinna upp till ett halvt kilo kaffe.
- Barn bjuds för första gången in som testpatrull till den traditionella pressvisningen.
- American Bar heter en av årets nyheter. Där serveras uppfriskande drinkar.
- Den 1 maj sätts ett nytt publikrekord. 42 313 människor besöker Liseberg den dagen.
- En minigolfbana, kallad Babygolfbanan, byggs i närheten av Pariserhjulet i övre parken.
- Spelen Light Wheel, Combination, Motorracing och Vingaspel köps in, till ett sammanlagt värde av omkring 25 000 kronor.
- Under hösten påbörjas arbetet med att lägga nya vatten- och avloppsledningar, samt bygga ett nytt växthus, i Balders Hage.
- Huvudrestauranten och Wärdshuset genomgår nödvändiga reparations- och förbättringsarbeten.
- Att dansa på någon av dansbanorna kostar 25 öre detta år. Att åka Bergbanan kostar 75 öre, förutom på söndagar och helgdagar kl. 13-18 då en biljett går på 50 öre.
- Det bestäms att vinstpolletterna, likt på Tivoli i Köpenhamn, inte kan användas som betalning på restauranger och caféer. I övrigt kan de användas som tidigare.
- Fler biljettpriser. I Cabarethallen införs tre prisklasser i stället för för tidigare två: 2,25 kr, 1,75 kr samt 1,50 kr. Priserna var tidigare 1, 75 kr och 1,25 kr.
- Fyra automatiska spärrar köps på prov in till entréerna.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Bilkarusellen NY
- Blå tåget
- Båtkarusellen
- Flygkarusellen
- Gungorna
- Helikoptern NY
- Lilla pariserhjulet
- Loopingkarusellen
- Lustiga huset
- Minigolf
- Pariserhjulet NY
- Racerbanan
- Radiobilarna
- Radiobåtarna
- Spegelhallen
- Svingoplan
- Virveln
Spel
- 13-spelet
- Automathall I
- Automathall II
- Clippern
- Crown & Anchor
- Dockspelet
- Erotikon
- Ferdinand NY
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Fortunaspelet
- Färgspelet
- Hästspelet
- Kaffebörsen NY
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Namnspelet
- Pilkastningen
- Pyramiden
- Röksalongen
- Skarpskyttet
- Stilografen
- Terrängskjutbanan Sista säsongen
- Varubörsen
Underhållning
- Allan Bohlin, 5 augusti-3 september Lisebergsteatern
- Carl-Axel Hallgren, 28 maj Konserthallen
- Deep River Boys, 1-4 maj och 25-27 juli Stora friluftsscenen
- Elof Ahrle, 18 maj Stora friluftsscenen
- Endre Wolf, 21 maj Konserthallen
- Evy Tibell, 28 maj och 13 augusti Konserthallen
- Guido Vecchi, 11 juni Konserthallen
- Gösta Kjellertz, 13 augusti Konserthallen
- Hjördis Schymberg, 27 augusti Konserthallen
- Hugo Hasslo, 11 juni Konserthallen
- Håkan Westergren, 4 juli-3 augusti Lisebergsteatern
- Inga Tidblad, 4 juli-3 augusti Lisebergsteatern
- Jussi Björling, 20 juli Stora friluftsscenen
- Kenneth Spencer, 20 augusti Konserthallen
- Kim Borg, 30 juli Stora friluftsscenen
- Knut-Olof Strandberg, 2 juni Stora friluftsscenen
- Lys Assia, 16 juli-15 augusti Cabarethallen
- Marian Anderson, 10 och 12 september Konserthallen
- Mattiwilda Dobbs, 21 maj Konserthallen
- Sonya Hedenbratt, 9 maj och 5-6 september Konserthallen
- Tatiana Angelini, 8 juni Stora friluftsscenen
- Truxa, 14 september, Cabarethallen
Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
”Flottarkärlek då” säger Kal frågande till Ada när sånggruppen Delta Rhythm Boys tackar för sig på Stora friluftsscenen. Den amerikanska sånggruppen är populär, inte minst för att de sjunger flera låtar på svenska, som dunderhiten ”Flickorna i Småland”. ”Men flottarkärlek då” upprepar Kal frågande. Gruppen har nyligen spelat in en egen version av landsplågan som förvandlat Gösta ”Snoddas” Nordgren från anonym bandyspelare till superstjärna. Men Kal slipper bli besviken. Med ”Snoddaskepsar” på huvudet och bandyklubban svingandes återvänder sångarna ut på scen och sjunger låten som han och många andra har väntat på.
Fakta
Öppethållande: 26 april-14 september.
Väder: Kylig och solfattig sommar. Vissa delar av säsongen dessutom ganska regniga.
Entréavgift: 75 öre för vuxna (1 kr lördag-söndag efter kl. 18 och 50 öre lördag-söndag 13-18). 25 öre för barn. 25 öre för alla, oavsett ålder, vardagar innan kl. 18.
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 843 931 (1951: 1 859 884).
Försålda säsongskort: 3 290 (1951: 3 353).
Kostnad säsongskort: 15 kr.
Bästa dag: 1 maj, 42 313 gäster (nytt dagsrekord).
Sämsta dag: 14 maj, 1 766 gäster.
Lisebergsbadet öppet: 1 juni-31 augusti.
Antal badande: 36 685 (1951: 38 593)