Nyheter
Liseberg blir barnens paradis
Under parollen "Barn, glädje och Liseberg hör samman" hamnar för första gången i Lisebergs 20-åriga historia barnen i fokus. I övre parken presenteras Lisebergs första - och hittills enda - travbana, kallad Lilla Åby. Fem ponnyer och ett föl samt fyra miniatyrsulkys köps in (fölet får barnen döpa i en namntävling). Ponnyerna används inte enbart till trav. De drar även runt barn i höskrindor och vagnar. Den finaste vagnen är en förgylld sjuglasvagn. Barnen få rida och köra så mycket de vill utan avgift.
Dessutom byggs en barnscen i närheten av Lilla Åby. Under ledning av Farbror Gunnar och Hillevi Stenhammar får barnen sjunga, dansa, spela och leka i det gröna. Det är inga fasta uppträdanden utan de barn som vill och vågar uppträda gör så på söndagarna, barnens speciella dag. I området finns även en ny sparkkarusell och gungor.
Premiär för skoldanserna
Tisdagen den 12 januari startar de med tiden så populära skoldanserna på Rotundan. Varje tisdag, klockan 19 till 23, är det dans till en billig peng - 1,25 kronor för herrar och 1 krona för damer. Danspedagogerna Anna Wikström och Helmut Lotz är på plats och lär ungdomarna att dansa vackert. Åke Fagerlunds orkester spelar.
Vad man dansar? Swing såklart. Gammeldans är bannlyst.
Inför dansen handlar mycket om kontroll. Ingen sprit, inga ovälkomna "element", hög föräldranärvaro, ordning och reda.
- Givetvis kommer dansen att ske under snygga och fullt betryggande former och naturligtvis äro ungdomarnas föräldrar och andra vuxna välkomna till dessa dansaftnar, säger Lisebergs vd Einar Ekström till Göteborgs-Tidningen.
Rektorn på Hvitfeldska läroverket, Sven E. Ohlon, tilltalas av att dansen ska ligga på ”ett högt plan”.
- Det är roligt, att ungdomen på detta sätt får tillfälle att dansa under effektiv kontroll, säger han till samma tidning.
Omkring 500 ungdomar premiärdansar (drygt 1 000 veckan därpå). Snittåldern ligger på 16 år (vilken även är åldersgräns). Göteborgs-Posten lugnar alla mammor och pappor: "vi upptäckte inte ett enda par dansande »cheek to cheek», vilket ju lär vara det värsta", skriver man.
Några orosmoln finns dock. Som att många ungdomar uppges vara trötta och lättirriterade i skolan dagen efter dans. Det sägs också att Rotundans belysning skapar sminkvanor hos de unga flickorna och att Lisebergsdansen rent allmänt bidrar till att ge smak för utevanor.
Liseberg tar ansvar för det som är rimligt, nämligen att tidigarelägga sluttiden till 22:30.
Evert Taube gör Lisebergsdebut
Den 15 maj uppträder Evert Taube på Liseberg för första gången. Under konserten, som äger rum i Konserthallen, framför han numera klassiska visor som Sjösala vals och Calle Schewens vals. Trots att Taubes röst är ansträngd ger recensenterna tummen upp.
Lisebergspojkarna tar ton
Lisebergs återupplivar Gossorkestern, som var så populär under Jubileumsutställningen 1923, och de efterföljande åren på Liseberg.
Nu kallas orkestern för Lisebergspojkarna. Den består av 18 blåsare, slagbäcken, bastrumma och två småtrummor. Musikern Edgar Lundberg utses till lärare för orkestern, som under vintern och våren övar tillsammans tre timmar varje lördag. Lisebergspojkarna uppträder i blåröda uniformer
På söndagar och helgdagar samt vissa speciella dagar marscherar de genom parken och spelar för Lisebergspubliken.
Kadriljen byggs om
Efter bara en säsong i parken får dansbanan Kadriljen ett ansiktslyft. Om sanningen ska fram rivs den och ersätts av en ny dansbana med samma namn. Den nya banan är en halvrund skapelse med tak och scenhus. Den gamla saknade tak och golvet var inte optimalt. Förutom dans används Kadriljen till barnprogram. Precis som så mycket annat på den här tiden är nya Kadriljen ritad av arkitekten Axel Jonson.
Kuriosa
Kreativt sparande
På grund av ökade kostnader försöker Lisebergs ledning dra in mer pengar till bolaget. Dyrtidstillägg är en nyhet som kostar mycket, men även materialkostnaderna ökar.
Varför inte höja entrépriset? Lisebergs vd Einar Ekström, som gör sin första hela säsong, föreslår just detta: att höja avgiften för vuxna från 65 öre till 75 öre. Samtidigt vill han sänka avgiften för barn från 30 öre till 25 öre. Han vill även höja avgiften till Cabarethallen, dansen och friluftsscenerna. Kollegorna i ledningen, som har mer Lisebergserfarenhet, är skeptiska. De anser att avgiftshöjningar om möjligt bör undvikas.
Ett annat, mer raffinerat, tillvägagångssätt är att låta ett Dagens program ingå i entréavgiften. Genom att inte sälja programmen enskilt kringgår man nämligen nöjesskatt för dessa. Efter lite räknegympa framgår att en miljon besökare innebär 20 000 kronor i besparingar. Sköna slantar såklart, men med tanke på en befarad reaktion från allmänhet, press och eventuellt även myndighet, fimpas även den idén.
Sand i stället för grus?
En insändare i tiden. Göteborgs-Posten, den 12 maj:
"Till Styrelsen för Liseberg riktas en vördsam anhållan att i stället för det vassa grus, som nu finns på de flesta gångarna i parken, fylla på den vanliga sanden, som ju ej är så vass och för skodonen mindre farlig. Särskilt nu i skoransoneringstider är ju detta särdeles aktuellt. Eller kanske det skulle låta sig göra att trumla ned det grus, som nu finnes, så att det på så vis bleve mindre besvärande?" - signaturen Lisebergsgynnare.
Lisebergs svar:
Lisebergsledningen har redan haft sin uppmärksamhet riktad på saken och vidtagit en del åtgärder. Vi har alltid haft grus på parkgångarna, men i år är det en något finare sort, 8 millimeter i stället för det tidigare använda 10 millimeter. När meddelandet om skoransoneringen kom hade vi redan lagt ut gruset. Strax efteråt lät vi köra med en vält för att få ned de vassa kanterna. Just nu är det ganska väl tilltrampat. Det brukar inte dröja så länge innan gruset plattas ut och blir tämligen ofarligt för skodonen. Att som "Lisebergsgynnare" föreslår fylla på vanlig sand låter sig ej göra, emedan denna är alldeles för lös och sprids ut mot kanterna. Allt vad som kan göras åt saken skall emellertid bli gjort. - Einar Ekström.
Premiär för Norges dag
För att stötta sitt grannland, som ockuperas av tyska trupper, anordnar Liseberg Norges dag den 16 maj. En Norgesoaré framförs i Konserthallen där Åke Söderblom, Lasse Dahlquist, Elsa Ekendahl-Axelson, Ann-Mari Ström, Kåre Vicklund, Guido Vecchi, Carl Tillius samt Lisebergsorkestern, under ledning av Oscar Mayrhauser medverkar. Biljetterna kostar en krona och intäkterna går oavkortat till Norgehjälpen. Om summan inte når upp till 2 000 kronor betalar Liseberg ändå 2 000, enligt ett beslut av Lisebergs styrelse.
Norska flaggor vajar och norska barn deltar i barnparaden och medverkar vid barnföreställningarna på Lilla friluftsscenen. Den speciella Norgenålen säljs i parken.
Lite av varje
En akustiksnäcka byggs i Konserthallen. Musikrecensenter ger tummen upp - mycket bättre ljud i lokalen!
Konserthallens läktare byggs samtidigt om, vilket innebär 156 fler sittplatser. Publikkapaciteten är nu omkring 1 350 åskådare.
Lilla caféet byggs om och får tak.
Skådespelarna i Veckans revy får större svängrum. Scenen blir större och mer utrymme skapas bakom densamma.
Bergbanans yttre är totalrenoverat och banan ståtar nu i glada färger.
En modell av Bergbanan tillverkas och ställs ut till allmän beskådning. Den är in i minsta detalj verklighetstrogen, så när på något enstaka gupp.
Lustiga huset målas om och framstår nu som "röda huset".
Giovanni Galliganis servering vid Stora dansbanan byggs om.
Bohusslöjden och karikatyrtecknaren får nya kiosker.
Attraktioner
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Spel
- 13-spelet NY
- Automathall I
- Automathall II
- Clippern
- Crown & Anchor NY
- Excellentbanan
- Fiskdammen
- Flygbomben
- Färgspelet
- Hopplan
- Kanonbiljarden NY
- Kinaspelet
- Konfektbörsen
- Kraftmätarna
- Krossen
- Kulsprutan
- Luftgevären
- Mekaniska skjutbanan
- Pilkastningen
- Prisskjutningen
- På vakt Sista säsongen
- Påfågeln Sista säsongen
- Sporthallen
- Terrängskjutbanan
- Vågarna
Fakta
Öppethållande: 30 april-15 september.
Väder: ”Relativt gynnsamt väder”.
Entréavgift: 65 öre för vuxna och 30 öre för barn under 14 år (30 respektive 15 öre vardagar 15-18).
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 1 366 155 (1942: 1 205 964).
Försålda säsongskort: 1 891 (1942: 1 517).
Pris säsongskort: 12 kr för vuxna och 6 kr för barn.
Bäst besökta dag: 5 september, 31 127 gäster.
Sämst besökta dag: 10 maj, 837 gäster.