Nyheter

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Första dansen på Rotundan
Bygget påbörjades under hösten 1938 men nu står den färdig att ta emot sina första gäster – Rotundan, Göteborgs nya danspalats. Invigningen äger rum den 10 januari. Rotundan, eller Rota som göteborgarna kommer att säga, är en modern danslokal av kontinental typ som har plats för 1 200 dansande.
Det är mörka tider. Kriget rasar ute i Europa. Något som Lisebergs styrelseordförande, generalkonsul Erland Erlandsson, påminner om när han invigningstalar. Men han påpekar också att ”den nattsvarta pessimismen får inte ta överhanden. Även i dessa bistra tider är en avspänning i nervkriget endast nyttigt.”
Om det beror på avspänning eller ren dansglädje är oklart – Rotundan blir en stor succé från dag ett. Onsdagar, lördagar och söndagar dansas det, från januari till maj. Och under hösten börjar det om igen!

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Liseberg får sin klassiska entré
Till premiären byggs hela fasaden mot Örgrytevägen om. Mest utmärkande är den nya entrébyggnaden, som till skillnad från sin föregångare har två torn i stället för ett. Entrén har dessutom fler vändkors och är utrustad med ett vaktkontor. Längs den nya fasaden, som sträcker sig från Huvudentrén till den nyöppnade Rotundan finns Lisebergs första pariserhjul, som under många år blir en symbol för parken.
Historisk prishöjning
Ända sedan 1924 har ordinarie entréavgift varit 50 öre för vuxna och 25 för barn. Tanken är att behålla dessa priser, men på grund av fördubblad nöjesskatt - som införs från 1 juli - höjs priset till 60 respektive 30 öre. Årskort ligger färdigtryckta men säljs inte, på grund av den förkortade säsongen och nyss nämnda skatt.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Första försvarsobligationen säljs på Liseberg
Söndagen den 1 september är det medborgarfest på Liseberg. Den viktigaste punkten på programmet är försäljningen av försvarsobligationer till allmänheten. Egentligen är säljstarten planerad till måndagen men riksgäldskontoret godkänner en tjuvstart på Liseberg.
Försvarsobligationer är statliga obligationer som säljs under kriget och där intäkterna används till upprustning och beredskap. Försäljningen på Liseberg inbringar 329 200 kronor, varav Liseberg själva står för 5 000 kronor.
Förste köpare på Liseberg - och därmed även i Sverige - blir stuveriförman Magnus Eriksson som köper tre obligationer à 100 kronor i en av de sex bankkioskerna som är uppställda på nöjesfältet. Som första köpare får Eriksson en silverskulptur föreställande Lisebergstornet av Lisebergs vd Herman Lindholm.
Krigets effekter
Ett mörklagt Liseberg
Säsongen 1940 påverkas framför allt av två saker: mörkläggningen i maj månad och bensinransoneringen. Mörkläggningen gör att den traditionsenliga premiären på Valborgsmässoafton skjuts upp till den 29 maj. Säsongen blir därför endast 113 dagar lång, jämfört med 142 dagar 1939.
Att Liseberg öppnar en månad senare än normalt påverkar naturligtvis både publiksiffran som intäkterna. Nöjesfältet besöks av 879 585 människor, att jämföra med rekordåret 1939 då 1 274 692 passerade vändkorsen.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Skyddsrum i parken
En förutsättning för att Liseberg ska få öppna efter att mörkläggningen hävs är att skyddsrum byggs i parken. Sex stycken krävs: på parkeringsplatsen utanför Huvudentrén, på båda sidor om Spegeldammen, vid Lilla friluftsscenen i södra gården, vid Bohusentrén (södra entrén) och vid gamla pappersbruket innanför Huvudentrén. Totalt ger dessa skydd åt cirka 3 000 personer.
Kan kvinnor ersätta män?
Med risk för att stora delar av den manliga personalen ska kallas in till militärtjänstgöring utreder Lisebergs ledning i vilken utsträckning manlig personal kan ersättas av kvinnlig. Det framgår att endast 40 av 93 befattningar kan ersättas med kvinnor. Den kvinna som övertar en manlig tjänst får 80 % av mannens lön, detta enligt samma modell som Göteborgs Spårvägar använder sig av.
Skjutglada gäster
Intresset för Lisebergs skyttebanor är stort under sommaren. Så stort att en ny bana byggs - Terrängskjutbanan.
- Det har aldrig varit sådan trängsel och så många skyttar på våra banor som i sommar. Nu ser det faktiskt ut som alla yngre människor skulle träna upp sig i skjutskicklighet under ett Lisebergsbesök. Det är tydligen det ökade försvarsintresset vi ha att tacka för den saken, säger Lisebergs vd Herman Lindholm till Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning.
Till en början är det svårt att få tag i gevär (endast sju stycken har skramlats ihop i början av juli). Samma sak gäller kulor.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Populär cykelparkering
Bensinransoneringen under andra världskriget gör att folk cyklar mer än vanligt. Utanför Liseberg huvudentré byggs bilparkeringen om till cykelparkering och mot en avgift på 15 öre ser vaktmästaren till så att cykeln står kvar även efter besöket. Inledningsvis finns det plats för 200 cyklar men kapaciteten ökas på efter hand.
Bensinbrist stänger två attraktioner
Bensinransoneringen gör även att åkattraktionerna Radiobåtarna och Autodromen hålls stängda hela säsongen. Detta på grund av att båtarna i den förstnämnda och bilarna i den sistnämnda drivs med just bensin.
Autodromen stängdes redan i slutet av föregående säsong och, ska det visa sig, öppnas aldrig igen. Radiobåtarna däremot kommer igång igen 1941 men drivs då, efter mycket experimenterande, med karbid.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Luftskyddsövningar i Konserthallen
Under fem sommarsöndagar utbildas ett 30-tal ur Lisebergs personal i att vårda krigsdrabbade människor. Sjukgymnast Frans Huwing undervisar i förbandslära medan kapten Friländer leder gasskyddskursen, allt under överinseende av Lisebergs luftskyddschef Hardy Johansson. Personalen får bland annat öva på bränn- och kylskador, blödningar, medvetslöshet och epilepsi.
- Resultatet av denna kurs har blivit synnerligen gott. För egen del är jag särskilt tacksam mot ledarna, som utfört ett synnerligen förtjänstfullt arbete, och mot personalen på Liseberg, som offrat sin tid. De arbeta till klockan tolv på lördagskvällen - en t.o.m. till klockan två på natten! - och så börja de på kursen klockan tio för att efter lektionerna fortsätta att arbeta till klockan 11 på kvällen [...] Det är väl bevis på deras intresse för saken, säger Johansson till Göteborgs-Posten.
Artistprogrammet ett svårt pussel att lägga
Kriget försämrar rörligheten för alla människor, så även de artister som under normala förhållanden reser jorden runt för att visa upp sina konster. Lisebergs artistbokare får därför svettas extra mycket för att fylla programmet i Cabarethallen och på de båda friluftsscenerna. Men trots ett halverat utbud och flera sena återbud tycks publiken uppskatta vad som bjuds.
I korthet
- Ännu en effekt av kriget: Liseberg köper ett gengasaggregat till bolagets lastbil. Kostnad 2 175 kronor.
- Civil polis och journalister får betala skatt för att komma in i parken. Tidigare släpptes de in gratis.
Året i bilder

Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
4 januari. Om sex dagar invigs Göteborgs nya danspalats Rotundan. Ett dansgolv med plats för 600 par väntar där inne. Bilen som står parkerad utanför är en Volvo PV51, budgetmodellen som lanserades 1936 för att konkurrera med liknande vagnar från Chevrolet, Ford och Opel.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
En vecka kvar till premiären. Innanför de rosa grindarna råder febril aktivitet. Det planteras, byggs och målas för att parken ska visa sig från sin bästa sida när de första vårrusiga gästerna anländer.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Varuspelet Konfektbörsen är nytt för året. Chansen att vinna godsaker lockar många att spela under sommaren.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Lisebergs första pariserhjul är en del av den nya fasaden mot Örgrytevägen. Hjulet stoltserar i mitten, mellan den lika nya Huvudentrén (till höger) och Rotundan (till vänster utanför bild). På höjden reser sig den två år gamla Lisebergsfyren. Noterbart om pariserhjulet är att det inte går att åka i utan enbart används som dekoration.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Många väljer att fira midsommar på Liseberg.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Simmerskan Sally Bauer lär ut dykteknik på Lisebergsbadet. Bauer fick sitt internationella genombrott 1939 då hon som andra skandinav (första kvinnliga) simmade över Engelska kanalen.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
En av många vattenpolomatcher i Lisebergsbadet. Det är den 7 juli och lagen som drabbar samman är Neptun från Stockholm och Göteborgsklubben S02. Gästerna segrar med oväntat stora siffror.

Foto: Okänd, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet.
Bragdmedaljören och dubbla Europamästaren i simning, Björn Borg, lockar 600 åskådare till Lisebergsbadet den 30 augusti. Borg passar på att slå banrekord på såväl 200 meter fritt (2.21.9 min) som 100 meter ryggsim (1.13.0 min). Här skakar han hand med Kerstin Nilsson, vinnare av damernas 100 meter rygg.

Foto: K.W. Gullers
Varje kväll ljuder musiken från Stora Dansbanan innanför entrén, där tonerna från Åke Fagerlunds orkester får folkhavet att gunga. Det nyförälskade paret Inga Theodorsson och Eric Larsson (till höger) rundar av en heldag på Liseberg med dans. Efter tre veckors tjänstgöring i skärgården har Eric permission och då gäller det att passa på.
Lindholm sammanfattar
Lisebergs vd Herman Lindholm tycker till om säsongen som gick:
"Mörkläggningen i våras, det var en mörk tid det. Vi kunde inte öppna förrän i slutet av maj, och så förlorade vi, ja säkert 300 000 besökande. Därför voro vi ju från början inte direkt inställda på någon rekordsommar med stora publiksiffror. Men vi hade en ovanlig juni, det måste jag säga. Hade vi faktiskt inte under den månaden inte mindre än 20 000 fler besökande än under juni 1939. Men så hade vi också en solig, vacker försommar. Sedan kom det regn, och något som till och med var värre än regnet: kommunikationssvårigheter. Vår trägna publik från landsbygden runt omkring har i sommar säkerligen inte haft samma tillfälle till Lisebergsbesök, och några turistande utlänningar att tala om har det inte varit, vi ha ju knappast ens kunnat få hit våra engagerade utländska artister. 50 procent av dessa ha inte kunnat komma."
Göteborgs-Posten, 19 september 1940.
Attraktioner
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Blå tåget
- Gungorna
- Ljudfilm
- Lustiga huset
- Pariserhjulet NY
- Radiobilarna
- Raketbanan
- Spegelhallen
- Virvelvinden
Spel
- Automathallen
- Bowlingbanorna
- Excellentskjutbanan
- Flygbomben
- Hopplan
- Hästsspelet
- Kinaspelet
- Konfektbörsen NY
- Kraftmätarna
- Kranautomaterna
- Krossen
- Kulspelet
- Luftgevären
- Mekaniska skjutbanan
- Pilkastningen
- Prisskjutningen
- Sporthallen
- Terrängskjutbanan NY
- U-båtarna
- Vågarna
- Zig-Zag
Underhållning
Artister – ett urval
- Alf Alfer
- Aulikki Rautawaara
- Bernhard Sönnerstedt
- Brita Hertzberg och Einar Beyron
- Endre Wolf
- Folke Andersson
- Guido Vecchi
- Gurli Bernhard
- Gösta Kjellertz
- Hugo Hasslo
- Isa Quensel
- Jussi Björling, 21 augusti Konserthallen
- Karin Juel
- Knut-Olof Strandberg
- Sigurd Björling
Fakta
Öppethållande: 29 maj-18 september (113 dagar).
Väder: Många solfattiga dagar under sommaren, vilket påverkade badfrekvensen.
Entréavgift: 60 öre för vuxna och 30 öre för barn under 14 år (30 respektive 15 öre vardagar 14-18).
Antal besökare: 879 585 (1939: 1 274 692).
Försålda säsongskort: Inga.
Bäst besökta dag: 1 juni, 25 653 gäster.
Sämst besökta dag: 17 september, 525 gäster.