Året i nöjesparken

Fransk storstjärna uppträder på Liseberg
10-årsjubilerande Liseberg rivstartar säsongen med den internationella stjärnan Mistinguett i Cabarethallen 17-28 maj. Hon anländer tillsammans med en artistgrupp på 50 personer, sex ton bagage, över 700 kostymer och massor av dekorationer. ”Voila Paris” är namnet på hennes jätterevy och ”C’est Paris” sjunger det i öronen på den förtjusta publiken.
Det är Lisebergs vd Herman Lindholm som skriver kontrakt med Mistinguett i samband med en resa till Wien. Gaget är på 12 200 kronor per dag. Artistskatten står Mistinguett och hennes trupp för medan Liseberg bekostar resekostnaden. Biljetterna går på 3,50, tre respektive två kronor beroende på plats i lokalen. Samtliga med 50 öres förköp.

Ny scen och en ljudfilmsanläggning i söder
En ny friluftsscen, Lilla friluftsscenen, byggs i södra gården. Den ska användas för mindre akrobatuppträdanden och blir ett komplement till Stora friluftsscenen. I närheten, bredvid entrén till Lillköping, byggs en ljudfilmsanläggning. 1933 är ljudfilmen bara några år gammal i Sverige.
Placeringen av Lilla Friluftsscenen visar sig inte var helt lyckat. De blir publikstockning i området i samband med föreställningar. Därför flyttas den till en plats närmare ljudfilmen efter att Liseberg stänger för säsongen.
Bengta Jönsson lämnar Bengtas Café
I januari slutar Bengta Jönsson som innehavare av Bengtas Café. Bengta var med redan under Jubileumsutställningen i Göteborg 1923 då hon drev caféet vid Näckrosdammen. 1924 flyttade verksamheten in i Lisebergs konditori som då döptes till Bengtas Café.
Ny ägare av caféet blir Anna Persson. Innan Bengta slutar går hon med på att Liseberg får lov att använda namnet Bengtas Café, oavsett vem som driver rörelsen i framtiden.
Radiobilarna flyttas
Efter sex säsonger i södra gården får Radiobilarna maka på sig. Där ska Ljudfilmsanläggningen och Lilla friluftsscenen byggas. Radiobilarnas nya plats blir på gården framför Cabarethallen. Den nya radiobilbyggnaden blir åttakantig och byggs ihop med Flygkarusellen som redan finns på platsen.

Ett embryo till Lisebergs trädgårdsdagar
Säsongen avslutas med att Hortikulturens vänner arrangerar en trädgårdsutställning i Konserthallen. Utställningen invigs den 14 september av H.K.H. Kronprinsen Gustaf Adolf och besöks av totalt cirka 20 000 människor.
I korthet
Liseberg firar 10 år.
Pilkastning och Kulspelet är två nyheter i parken.
Attraktioner
Spel
- 9:an
- Autobanan NY och Sista säsongen
- Automathallarna
- Excellentbanan
- Flygbomben
- Hopplan
- Hästkapplöpningen
- Kinaspelet
- Kraftmätarna
- Krossen
- Kulspelet NY
- Luftgevär
- Max och Moritz Sista säsongen
- Mekaniska skjutbanan
- Pilkastning
- Prisskjutning
- Ringkastning
- Tumlarna NY och Sista säsongen
- U-båtarna
- Vågar
Underhållning
Artister – ett urval
- Anners Annersa
- Brita Hertzberg
- Christian Schröder
- David Stockman
- Einar Beyron
- Fagerlunds Orkester
- Gertrud Pålson-Wettergren
- Göta Ljungberg
- Joel Berglund
- Joseph Hislop
- Julia Claussen
- Kirsten Flagstad
- Martin Öhman
- Mistinguett
- Okito
- Spelmanspojkarna
- Åke Wallgren
Bildkavalkad

Foto: Thure Christiansson, Göteborgs stadsmuseum/Hjörnearkivet. Färglagd av Carl Janker.
Nyheten Tumlaren testas inför premiären. Exakt vad det hela går ut på är oklart, bortsett från att tumla runt såklart, men roligt ser det ut att vara! I samlingen av hattbeprydda herrar märks Ernst Fontell, trea från höger bakom Tumlaren. I sin roll som Göteborgs polismästare har han en stående inbjudan till Lisebergs årliga pressvisning.
Fakta
Öppethållande: 5 maj-17 september (136 dagar)
Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 14 år (25 respektive 10 öre vardagar 14-18)
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 820 191 (1932: 773 588)
Försålda säsongskort: 1 513 (1932: 1 861)
Pris säsongskort: 10 kr för vuxna och 5 kr för barn under 14 år.