Året på nöjesfältet
Radiobilarna har premiär
Årets första bilnyhet, Radiobilarna, har premiär klockan sju på kvällen onsdagen den 12 maj 1927. Det är naturligtvis inte samma radiobilbana som dagens (attraktionen har bytt både plats och skepnad ett flertal gånger genom åren), men sedan denna dag är Radiobilarna ett stående inslag i Lisebergs attraktionsutbud.
”På tal om bilsensationer så har på backen intill Lustiga Huset installerats något som heter ’Radiobilarna’. Där går det an för dem som äro roade att köra bil huller om buller och hur man vill. Kollisionernas stötar lindras av gummiskydd och ett kontaktnät i taket svarar för att maskinerna aldrig får stopp”, skriver Göteborgs-Posten när de besöker Liseberg några veckor innan premiären 1927.
Radiobilarna tas emot med öppna armar av Lisebergs gäster. ”Det stod genast klart att berg- och dalbanan fått en farlig konkurrent i radiobilen, som logerar mitt emot. Runt denna var det konstant kö, och det är svårt att avgöra vilka som hade roligast, de som sågo på eller de som prövade den ’fartfyllda’ färden” skriver en tidning dagen efter premiären.
Autokarusellen – inte lika poppis som Radiobilarna
Autokarusellen heter årets andra bilnyhet. Enligt pressen är det världens dyraste karusell (varje bil går på ett par tusenlappar). Men varken kostnaden eller åkupplevelsen tycks imponera på Lisebergs gäster. Efter bara två säsonger säljs attraktionen till Gröna Lund.
Det första Lisebergstornet
Reklamtornet presenteras, eller Lisebergstornet som det även kommer att kallas. Det placeras i övre parken, där Linbanan passerade fyra år tidigare. Förutom att det gör reklam för Liseberg, i form av en stor neonskylt, används det även som utsiktstorn för Lisebergs gäster. I tornets inre döljer sig rester av linbanan som var så populär under Jubileumsutställningen 1923. I innandömet finns även trappor som leder upp till tornets topp.
Under Lisebergs första fyra år finns endast en entré till parken – Huvudentrén vid Örgrytevägen. För att underlätta för gäster som kommer söderifrån byggs Bohusporten som står klar till säsongen 1927.
”Det övergivna området söderut kommer hädanefter tydligen att bli livligare. Från det hållet väntas en livlig trafik, eftersom den nya entrén åt Bohusvägen nu är färdig och premiärdagen kan slås upp för Mölndals- och Getebärgsängsbor, vilka nog säkert hälsa denna genväg med glädje, skriver Göteborgs-Posten inför premiären.
Kindgillet flyttar in
I december 1927 är Kindgillets stuga på plats i parken. Då, som nu, är den placerad på höjden väster om Huvudentrén, intill den gamla väderkvarnen. Det är medlemmar i Kindgillet i Kinds härad som ansökt om att få placera stugan på Liseberg. Den ska dels användas som samlingslokal för Kindgillet, men även allmänheten ska få glädje av stugan. Den kommer nämligen att stå öppen så att vem som helst kan kika in. Den nya stugan på Liseberg är allt annat än ny. Det är en minst 150 år gammal ryggåsstuga som har forslats till Göteborg från Ambjörnarp.
”Snäckan” blir Friluftsscenen
Det som idag är Stora scenen var från början en musikpaviljong. Den kallades ”Snäckan” på grund av sin snäckliknande form. Inför säsongen 1927 rivs paviljongen och ersätts av Friluftsscenen. Ett första steg mot allt större artistuppträdanden.
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv.
Lisebergssäsongen inleds med att kraftkarlarna 10 Romanos uppträder på den nya Friluftsscenen. Göteborgs-Tidningens reporter är på plats i kylan och skriver bl.a. att atleterna "var vänliga nog att ge tecken med uppräckta händer när publiken borde applådera. Och det gjorde den gärna, för det värmde alltid ett grand."
Scener byggs – och rivs
Utöver Friluftsscenen byggs två mindre scener i parken. Den ena, Lilla paviljongen, placeras söder om Konserthallen. Den andra är inbyggd i Tivolirestaurantens fasad. Den sistnämnda ersätter Musikestraden som funnits framför Wärdshuset sedan 1924.
Kul kuriosa
Allt har sin tid
Redan 1927 finns färdiga ritningar på en danssalong vid Örgrytevägen. Den nya dansrotundan beräknas kosta 106 000 kr och styrelsen ger faktiskt klartecken för att inleda bygget. Men längre än så kommer man inte. Först 13 år senare blir danssalongen verklighet då Rotundan byggs (Rondo).
Personalförmån
Nuförtiden är ett antal entrébiljetter och åkpass en del av Lisebergs personalförmåner. 1927 får varje ordinarie anställd rätt att köpa ett frikort för sin fru samt ett för barn för 2,50 kr styck.
Fri entré för civilklädd polis
Civilklädd polis får fritt inträde mot uppvisande av polisbricka. Lisebergs ledning ser fördelar med att civilklädd polis vistas i parken, i fall att någonting händer. Bortsett från krigsåren, då civilklädd polis får betala skatt för att komma in i parken, är detta en tradition som håller i sig till början av 2010-talet.
Attraktioner
Foto: Okänd, Lisebergs bildarkiv. Kolorering: Carl Janker.
- Autokarusellen NY
- Barnkarusellen
- Bergbanan
- Flygkarusellen
- Lustiga huset
- Radiobilarna NY
Spel
- Automathallarna
- Badspelet
- Bilspelet och Bowling
- Derbyspelet
- Excellentbanan
- Hopplan
- Hästspelet
- Kanonbiljarden
- Kraftmätaren
- Loopingbiljarden
- Luftgevär
- Mekaniska skjutbanan
- Pillersväljare
- Priskjutning
- Ringkastning
- Vågar
Underhållning
Artister – ett urval
- Adelaide Skilondz, 7 augusti och 18 september
- Charleston Orchestra, 12 maj-18 september
- Conny Molin, 6 juli
- Einar Beyron, 8 juni
- Elin Lejdström, 22 maj och 14 september
- Göteborgs Symfoniorkester, 12 maj-15 juni och 1 augusti-31 augusti
- Helga Görlin, 10 augusti
- Madame Charles Cahier, 4 september
- Ruth Althén, 28 juli
- Skånska Lasse, 27-28 juni, 30 juni och 1 juli
- Åke Wallgren, 3 augusti
Fakta
Öppethållande: 12 maj-18 september.
Väder: Under sommaren ganska gynnsamt, även om maj månad var ovanligt kall och hela försommaren mycket regnig.
Entréavgift: 50 öre för vuxna och 25 öre för barn under 14 år. Vardagar kl. 13-17: 20 öre respektive 10 öre.
Antal besökare (exkl. försålda säsongskort): 610 846 (1926: 560 290).
Försålda säsongskort: 1 563 (1926: 1 233).
Pris säsongskort: 10 kr för äldre och 5 kr för barn.